10 Χρόνια Europa Donna Κύπρου


10 Χρόνια Ελπίδα και Δύναμη «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με ελπίδα και δύναμη για το μέλλον …»


Με μια σεμνή εκδήλωση γιόρτασε η Europa Donna Κύπρου το ταξίδι των 10 χρονών του συνδέσμου στη Κύπρο, γιορτάζοντας πάνω από όλα το πάθος για ζωή. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος και απεύθυνε χαιρετισμό, βουλευτές, πολιτικοί, οικονομικοί φορείς, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, καθώς και εκλεκτοί προσκεκλημένοι και φίλοι της Europa Donna Κύπρου.

Με την ευκαιρία της έναρξης του Παγκοσμίου Μήνα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του καρκίνου του μαστού, η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στης γυναίκες που φάνηκαν δυνατές, που δεν το έβαλαν κάτω, που ελπίζουν, που χαμογελούν, που στήριξαν η μια την άλλη, που εμπιστεύτηκαν, που διεκδίκησαν, που διαφώτισαν, που αγκάλιασαν, που ευαισθητοποίησαν …

Η EUROPA DONNA Κύπρου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας EUROPA DONNA, που έχει μέλη σε 45 χώρες. Με δυναμική συμμετοχή και παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα για τον καρκίνο του μαστού, η Europa Donna Κύπρου με την ευκαιρία της γιορτής των 10 χρόνων, υποδέχτηκε με θέρμη, ευχές από την ευρωπαϊκή οργάνωση των Διεθνών Επιστημονικών Οργανώσεων των Χειρουργών, Ογκολόγων και άλλων ειδικών.

Η κυρία Στέλλα Κυριακίδου, βουλευτής και πρόεδρος του συνδέσμου EUROPA DONNA Κύπρου απεύθυνε χαιρετισμό και αναφερόμενη στους παρευρισκόμενους τους ευχαρίστησε για την υποστήριξη τους όλα αυτά τα χρόνια στον αγώνα της EUROPA DONNA Κύπρου. Τόνισε πως ο συγκεκριμένος χρόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, μιας και αποτελεί μια διαρκή γιορτή ζωής για κάθε μέρα, μέσα από κάθε προσπάθεια του συνδέσμου που πολεμάει να εξασφαλίσει την όσο το δυνατό καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, για κάθε γυναίκα στην Κύπρο που περνά από τη δοκιμασία της εμπειρίας του Καρκίνου του Μαστού.

Η EUROPA DONNA Κύπρου ξεκίνησε πριν 10 χρόνια, με πρωταρχικό στόχο να σπάσει τη σιωπή γύρω από την ασθένεια του καρκίνου του μαστού. Με μικρά, αλλά σταθερά βήματα, ο οργανισμός προχώρησε με άξονες την ενημέρωση, την πρόληψη και την υποστήριξη. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, στα δύο Σπίτια που λειτουργούν στη Λευκωσία και στη Λάρνακα, συγκατοικούν η συμπαράσταση, η επικοινωνία, η ελπίδα, η δύναμη. Σήμερα η Europa Donna Κύπρου έχει πάνω από 2,500 χιλιάδες μέλη και ένα σημαντικό αριθμό από εθελόντριες, των οποίων το έργο και η προσφορά είναι πολύτιμα.

Η EUROPA DONNA Κύπρου έχει στόχο να προχωρεί και να διεκδικεί να εφαρμοστεί και στην Κύπρο αυτό που έχουν καταφέρει άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

    • Τη λειτουργία ποιοτικά ελεγχομένων προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου.
    • Τη δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου μαστού.
    • Την εφαρμογή όλων των ευρωπαϊκών ψηφισμάτων για τον καρκίνο του μαστού.

«Για μας αυτό είναι το πεδίο του αγώνα μας. Ενός αγώνα δίκαιου, όπου το διακύβευμα είναι η ίδια η ποιότητα ζωής των ανθρώπων με εμπειρία. Και αυτή η έννοια της ποιότητας ζωής δεν είναι αφηρημένη. Ούτε θεωρητική. Είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε κάθε μέρα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει.», δήλωσε η κυρία Κυριακίδου. «Ξεκινήσαμε συγκεντρώνοντας 20,000 υπογραφές για να πετύχουμε μια Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο του μαστού. Φέτος, 10 χρόνια μετά, τον Οκτώβριο, η προσπάθεια μας θα είναι, να συγκεντρώσουμε υπογραφές στήριξης, απαιτώντας τη δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου μαστού.»

Στην εκδήλωση, η Europa Donna Κύπρου ευχαρίστησε όλα τα άτομα, εταιρείες, οργανισμούς που στάθηκαν δίπλα στον σύνδεσμο μέσα από μικρές και μεγάλες εισφορές και προσφορές, που συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια για γκρέμισμα των προκαταλήψεων, για ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και διεκδίκηση. Η Europa Donna Κύπρου θα συνεχίζει να πιέζει με ευθύνη και πάθος. Θα συνεχίσει να ζητά τα αυτονόητα. Και να θυμίζει τα αυτονόητα. Θα παλεύει για τα αυτονόητα… όσο δύσκολη αν είναι η μάχη του αυτονόητου, διότι δυστυχώς ή ευτυχώς το αυτονόητο κερδίζεται με πάθος.

Η Εuropa Donna Κύπρου ελπίζει πως η πολιτεία θα είναι δίπλα στις γυναίκες για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, με συγκεκριμένα μέτρα και όχι με γενικές και αόριστες υποσχέσεις.

Για να δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Europa Donna Κύπρου