Latest News

Filter by     Filter by Location
1 - 10 of 7705 News
 • Λευκωσία: Σημαντικές αποφάσεις έλαβαν σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες των 19 χωρών της Ευρωζώης σε σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Λευκωσία. Αυτή την ώρα ανακοινώνονται οι λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που είχε εξαγγείλει πριν από μερικές εβδομάδες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.  Το πρόγραμμα αφορά την αγορά ομολόγων ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ ή 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως για διάστημα 18 μηνών, με στόχο να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη.  Σε εξέλιξη αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου.   Λεπτό προς λεπτό  15:45
  Δημοσιογράφοι προβαίνουν σε ερωτήσεις  15:44 Η εγχώρια ζήτηση θα ενισχυθεί και εντός της Ευρώπης από συγκεκριμένα μέτρα που έχουμε λάβει, λέει ο Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα βοηθήσει το ευρώ  15:43 Υποτονική είναι η εικόνα αναφορικά με τη χορήγηση δανείων  15.41 Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο επικεφαλής της ΕΚΤ με τις προβλέψεις για το ευρώ να παρουσιάζουν άνοδο, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη να είναι αυξημένο κατά 0,3% και τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία να δείχνουν περισσότερη βελτίωση. Η ανάκαμψη, λέει ο Μάριο Ντράγκι, θα επιτευχθεί σταδιακά  15:40 Αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2015 και για το 2016 ελαφρώς προς τα πάνω.   15.38 Μάριο Ντράγκι: «Διαπιστώσαμε ήδη θετικές αντιδράσεις από τα μέτρα που πήρε η ΕΚΤ. Ενισχύθηκαν οι επιχειρήσεις. Η περαιτέρω χαλάρωση στηρίζει την εμφάνιση περισσότερων θετικών εξελίξεων για το ευρώ»  15:36 Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς της  15:35 Περαιτέρω πληροφορίες για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα δημοσιευτούν αργότερα στις 16.30 μ.μ.  15:34 Σε συνέχεια των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στις 9 Μαρτίου αρχίζει η αγορά τίτλων του δημόσιου τομέα.  15:33 Διατηρούνται αμετάβλητα τα επιτόκια  15.30 Ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου.   15:23 Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου θα κάθονται οι Μάριο Ντράγκι, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, Βιτόρ Κοστάντσιο και Κριστίν Γκράεφ.   14:53 Στα ιστορικά χαμηλά του 0,05% διατήρησε η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο του ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινώσει σε λίγο ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι.  13:00 Όπως έχει ανακοινωθεί οι κάτοχοι αξιογράφων θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 15:00 μ.μ έξω από το συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία.  12:10 Δεκάδες δημοσιογράφοι από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων έχουν συρρεύσει στο χώρο του Φιλοξένια.  12:00 Δημοσιογράφοι από Ελλάδα τονίζουν στις ανταποκρίσεις τους τη δήλωση του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ για πιθανή έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο πριν από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του 2016.  11:58 To ύψος του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες αυξάνεται κατά 500 εκατ. ευρώ.  11:35 Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτεμβρίου του 2003 κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ.  Πηγή: philenews
 • Λευκωσία: Σαφέστατες οδηγίες έδωσε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής όπως διενεργηθεί νεκροψία στη σορό του 9μηνου βρέφους που απεβίωσε στο Μακάρειο νοσοκομείο, μετά που γιατροί αποφάνθηκαν ότι το κοριτσάκι πέθανε από μηνιγγίτιδα.  Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι "ο Υπουργός Υγείας, ύστερα από το Διάταγμα που εκδόθηκε από τη Γενική Εισαγγελία και την άρνηση των ιατροδικαστών να διενεργήσουν νεκροψία, και κατόπιν συνεννόησης με τον Γενικό Εισαγγελέα, έδωσε σαφέστατες οδηγίες προς τους ιατροδικαστές ότι θα πρέπει να διενεργήσουν τη νεκροψία στη σορό του 9μηνου βρέφους".  Τόνισε δε ότι σε περίπτωση που οι ιατροδικαστές αρνηθούν, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Νόμου.  Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

 • Λευκωσία: Μέγα θέμα εγείρεται σχετικά με φιλικούς διακανονισμούς του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ) με εργολάβους, στον βαθμό που ευσταθεί επιστολή μέλους του Δ.Σ. το οποίο υποστηρίζει πως το σώμα δεν ενέκρινε τους διακανονισμούς. Στην περίπτωση αυτή, εγείρεται το ερώτημα ποιος ενέκρινε την καταβολή χρημάτων στους εργολάβους και με ποια διαδικασία. Σχετική επιστολή-καταγγελία εστάλη στον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος έδωσε οδηγίες να ερευνηθεί η συγκεκριμένη πτυχή και οι πιθανές ευθύνες. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκαν και τα πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΣΑΛ.
  Στο μεταξύ, ο Γενικός Ελεγκτής με επιστολή του στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΣΑΛ διαπιστώνει κακοδιαχείριση στο συμβόλαιο GN 15/2006 και ενδεχομένως διασπάθιση δημοσίου χρήματος, που μεταφράζεται σε αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά περίπου €4 εκατ., στα οποία προφανώς περιλαμβάνονται και δικαιολογημένες πληρωμές. Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε από τα 5.837.400 λίρες σε 8.242.015 λίρες.
  Στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά και στον φιλικό διακανονισμό στον οποίον κατέληξε το ΣΑΛ με τον εργολάβο του συγκεκριμένου συμβολαίου και αναφέρεται ότι αυτός διεκδίκησε €3.021.542 ενώ ο μηχανικός του ΣΑΛ έκρινε δικαιολογημένη την καταβολή €126.948.
  Τελικά, και παρά την εισήγηση του μηχανικού του ΣΑΛ, το Συμβούλιο κατέληξε σε φιλικό διακανονισμό με τον εργολάβο, ως αποτέλεσμα του οποίου κατέληξαν να του καταβάλουν €486.951.
  Ο Ελεγκτής παρατηρεί, επίσης, πως «έχουν καταβληθεί στον εργολάβο £301.000 για εργασία τα Σαββατοκύριακα, κάτι το οποίο καταστρατηγεί τις πρόνοιες των τεχνικών προδιαγραφών».
  Παράλληλα, υποδεικνύεται πως στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού το ΣΑΛ δεν προέβαλε τις ανταπαιτήσεις του έναντι του εργολάβου, οι οποίες αφορούσαν την εισροή νερού στο αποχετευτικό δίκτυο που κατασκεύασε ο εργολάβος, την αμέλεια που επέδειξε ο εργολάβος να επιδιορθώσει πεζοδρόμια και τις καθιζήσεις που παρουσιάστηκαν στα αυλάκια του αποχετευτικού δικτύου κ.λπ. 
  Στην επιστολή του Ελεγκτή αναφέρεται επίσης πως προκύπτει ότι ο εργολάβος διόγκωσε με εξωπραγματικά ποσά την απαίτησή του, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ο τελικός φιλικός διακανονισμός είναι εις βάρος του. Ο Ελεγκτής θεωρεί ότι:  (α) ο εν λόγω διακανονισμός είναι ιδιαίτερα επαχθής για τον εργοδότη,

  (β) δεν φαίνεται να λήφθηκαν σοβαρά υπόψη οι θέσεις του μηχανικού,

  (γ) υποβαθμίστηκαν οι ανταπαιτήσεις του ΣΑΛ και,

  (δ) παραγνωρίστηκε το ενδεχόμενο εφαρμογής των προνοιών του Συμβολαίου για καταβολή αποζημιώσεων από τον εργολάβο προς τον εργοδότη για μη έγκαιρη αποπεράτωση του έργου.
  Επιπλέον, έχουν καταβληθεί στον εργολάβο άλλες £182.345,33 για επιπρόσθετες ασφαλτοστρώσεις, ποσό για το οποίο επίσης ζητά εξηγήσεις ο Ελεγκτής.
  Σχολιάζοντας το Πιστοποιητικό Τελικής Πληρωμής, ο Ελεγκτής διαπιστώνει πως «ο εργολάβος έχει αποζημιωθεί με το υπέρογκο ποσό των £881.639,10 (£694.351,11 για την Περιοχή 18 και £187.287,99 για την Περιοχή 19) που αφορούσαν οδηγίες εργοταξίου, αλλαγές, προσθήκες κ.λπ. 


   


  Ερωτήματα για κακοδιαχείρηση

   


  Εξάλλου, όσον αφορά το συμβόλαιο GN 10/2005, ο γενικός ελεγκτής αναφέρει, πως εκ πρώτης όψεως η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι ενδεχομένως να υπήρξε κακοδιαχείριση στο εν λόγω έργο και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ως εκ τούτου, ζητά εξηγήσεις και απαντήσεις προτού προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.
  Ο Ελεγκτής διαπιστώνει πως ο προϋπολογισμός του έργου εκτοξεύθηκε στα £3.612.305,31 (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και του συνολικού ποσού του Φιλικού Διακανονισμού), σε σχέση με το αρχικό ποσό του Συμβολαίου, που ήταν £3.077.000 (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).  Αναφέρεται επίσης, πως από επιστολή του ΣΑΛ προς την Ελεγκτική Υπηρεσία (ημερομηνίας 22/12/2014) διαπιστώνεται ότι έχει καταβληθεί στον εργολάβο ένα πολύ μεγάλο ποσό ύψους €3.310.767 (συν Φ.Π.Α.) για ασφαλτοστρώσεις.  Για το πιο πάνω ποσό, ο Ελεγκτής ζητά πλήρη και λεπτομερή ανάλυση, ενώ ζητά ενημέρωση και για τον τρόπο υπολογισμού του, όπως και για τη διαδικασία ανάθεσης που ακολουθήθηκε για την εκτέλεση των πιο πάνω εργασιών.
  Αναφερόμενος στο φιλικό διακανονισμό του συγκεκριμένου συμβολαίου, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει, ότι ο εργολάβος διεκδικούσε €1.019.745, ενώ ο μηχανικός του ΣΑΛ υπολόγισε ότι ο εργολάβος δικαιούτο €54.295. Το ΣΑΛ κατέληξε σε φιλικό διακανονισμό με τον εργολάβο καταβάλλοντάς του €264.833.


   


  Γράφει: Βάσος Βασιλείου

 • Λευκωσία: Σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να λάβουν σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες των 19 χωρών της Ευρωζώης σε σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Λευκωσία. Θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που είχε εξαγγείλει πριν από μερικές εβδομάδες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.  Το πρόγραμμα αφοά την αγορά ομολόγων ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ ή 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως για διάστημα 18 μηνών, με στόχο να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη.  Μετά τη συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ θα ακολουθήσει στις 15:30 μ.μ. συνέντευξη Τύπου.  * Στις 3:00 μ.μ. οι κάτοχοι αξιογράφων θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στη Λευκωσία  Πηγή: news.in.gr
 • Λευκωσία: Πάνω από 1000 περιπτώσεις ιδιοκτητών οικιών και διαμερισμάτων, που ενώ έχουν αποπληρώσει τα ακίνητά τους δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, επειδή αυτά είχαν υποθηκευτεί από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης που τους τα πώλησαν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τα απολέσουν σε περίπτωση εκποίησής τους, έχουν αναφερθεί στο Σύνδεσμο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του Σταύρο Παπαδούρη.  Ο κ. Παπαδούρης, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, ανέφερε πως τα ατιτλοποίητα ακίνητα αγοράστηκαν τα τελευταία οκτώ – δέκα χρόνια και ενώ οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν εξοφλήσει στο 100% θα βρεθούν σε ενάμισι μήνα στη δυσάρεστη θέση, να υπάρχει η πιθανότητα με την ενεργοποίηση της νομοθεσίας των εκποιήσεων και τη μη εξαίρεσή τους πλέον που λήγει τον Απρίλιο, να κινδυνεύουν ίσως να απολέσουν μιαν κατοικία που αγόρασαν πριν ορισμένα χρόνια και έχουν αποπληρώσει.  “Αυτό είναι μια μεγάλη αδικία, η οποία υφίσταται, και στο Σύνδεσμο έχουμε λάβει μέχρι στιγμής πάνω από 1000 περιπτώσεις, οι οποίες θα βρεθούν σε αυτή τη δυσάρεστη θέση και έκκληση μας είναι η νομοθετική εξουσία όπως επεκτείνει την αναστολή αυτή  για αυτές τις περιπτώσεις και επιτέλους να βρει μια τελική λύση στο όλο πρόβλημα”, ανέφερε.  Σε ό,τι αφορά τις ημιτελείς κατοικίες είπε πως και αυτές εξαιρούνται από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης για την πρώτη κατοικία και από τις όποιες νομοθεσίες, αφού ο ορισμός για την κύρια κατοικία δεν αφορά τις ημιτελείς κατοικίες.  “Άρα στη δυσάρεστη περίπτωση που κάποιος έχει πάρει ένα δάνειο και έχει προχωρήσει την κατοικία του αλλά έχει εκπληρώσει μόνο το 80% και δεν μπορεί να προχωρήσει να πληρώσει την κατοικία, σημαίνει ότι αυτό το άτομο, που έχουμε αυτές τις περιπτώσεις, εξαιρείται από το θεσμό της διαμεσολάβησης, καθώς επίσης και από την οποιαδήποτε προστασία για την κύρια κατοικία, αφού ο ορισμός δεν τους εξυπηρετεί”, σημείωσε.  Από την πλευρά του κ. Λιλλήκας  υπογράμμισε την ανάγκη να παραταθεί η νομοθεσία που αφορά την εξαίρεση που λήγει τον Απρίλιο και που έχει γίνει για την κατηγορία των πολιτών, οι οποίοι αγόρασαν σπίτια ή διαμερίσματα αλλά δεν έχουν πάρει τίτλο ιδιοκτησίας γιατί αυτά τα ακίνητα είχαν μπει υποθήκη από τους developers που τα πώλησαν.  Επεσήμανε πως οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν φέρουν καμία ευθύνη εφόσον έχουν αποπληρώσει την αγορά της κατοικίας τους και πως θα πρέπει να ρυθμιστεί οριστικά με κάποιο τρόπο αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας πως ευθύνη έχουν τόσο οι τράπεζες όσο και το κτηματολόγιο.  Οπως είπε ο κ. Λιλλήκας, όσοι έχουν ευθύνες θα πρέπει να τις αναλάβουν αλλά σίγουρα δεν θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος οι άνθρωποι που πλήρωσαν για το διαμέρισμα ή το σπίτι τους, δεν πήραν τίτλο ιδιοκτησίας και κινδυνεύουν σήμερα να το χάσουν.  Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών υπογράμμισε πως η πρώτη κατοικία θα πρέπει απόλυτα να προστατευτεί, επισημαίνοντας πως με βάση το  νόμο και ενδεχόμενα και το πέμπτο  νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα καταθέσει στη Βουλή η ερμηνεία που υπάρχει για την πρώτη κατοικία να αφήνει εκτεθειμένη κάποιαν ομάδα ή κάποιες ομάδες του πληθυσμού σε ενδεχόμενη εκποίηση γιατί δεν θα θεωρηθεί η πραγματική πρώτη κατοικία ως πρώτη κατοικία.  Σημείωσε ακόμη πως ήρθε η ώρα οι τράπεζες να προχωρήσουν επιτέλους  στο διαχωρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε δυο κατηγορίες.  Η πρώτη είπε, είναι “η κατηγορία εκείνων των οφειλετών οι οποίοι κακή τη πίστει δεν πλήρωναν από την αρχή τις υποχρεώσεις τους και για τους οποίους δεν έχουμε καμία ένσταση να γίνει εκποίηση της περιουσίας τους”  και η άλλη η  κατηγορία με τους οφειλέτες, οι οποίοι μέχρι το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους και η κρίση τους οδήγησε στην ανικανότητα να ανταποκριθούν”.  Αυτοί οι πολίτες εμείς δεν δεχόμαστε να αντιμετωπιστούν από τις τράπεζες ως να είναι απατεώνες γιατί δεν είναι απατεώνες, ανέφερε. Αυτή την κατηγορία θέλουμε να την προστατεύσουμε και θα είμαστε στο πλευρό του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας έτσι ώστε να βρεθούν οι νομοθετικές εκείνες ρυθμίσεις που επιβάλλονται για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, και ταυτόχρονα θα θέλαμε να προστατευτεί και η πρώτη επαγγελματική στέγη τουλάχιστον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημείωσε.  Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
 • Λευκωσία: Προπέτασμα καπνού αποτελεί η αναφορά της Τουρκίας σε νερό της ειρήνης που θα μεταφερθεί στην Κύπρο με υποθαλάσσιο αγωγό, με προοπτική να εξυπηρετήσει ολόκληρη την Κύπρο, αφού, όπως υπέδειξε ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Αντρέας Μανώλη, στο νησί θα μεταφέρονται 75 εκατ. κυβικά μέτρα νερού (κμν) ετησίως, το οποίο θα αρκεί μόνο για τις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων, τη στιγμή που χρειάζονται άλλα 80 εκατ. για τις ανάγκες των ελεύθερων περιοχών.  Όσον αφορά το ίδιο το έργο μεταφοράς νερού, ο κ. Μανώλη το χαρακτήρισε ως υψηλού κινδύνου, τόσο όσον αφορά την κατασκευή του όσο και τη λειτουργία του.

  Ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής, ο οποίος ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ανέφερε πως η ενέργεια αυτή αποτελεί νέας μορφής εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο με σκοπό να πετύχει εξάρτησή της. Αναφερόμενος στην προσπάθεια της Τουρκίας να οικειοποιηθεί ελληνοκυπριακή γη για τις ανάγκες του έργου, κατέθεσε τα εξής στοιχεία τα οποία εξασφάλισε από το Τμήμα Κτηματολογίου:  Πριν την τουρκική εισβολή στη Μόρφου, στους Ελληνοκύπριους ανήκαν 38.000 σκάλες γης και σε Τουρκοκύπριους 210 σκάλες. Στη Ζώδια η ελληνοκυπριακή γη ανέρχεται σε 10.987 σκάλες ενώ οι Τουρκοκύπριοι δεν διέθεταν καθόλου γη. Στην Κάτω Ζώδια οι Ε/κ κατείχαν 17.002 και οι Τ/κ 107 σκάλες, στα Καζιβερά οι Ε/κ διέθεταν 377 σκάλες και οι Τ/κ 3.657, στο Πραστειό Μόρφου οι Ε/κ είχαν 6.188 σκάλες και οι Τ/κ 75 σκάλες. Στο χωριό Νικήτας οι Ε/κ είχαν 2.690 σκάλες και οι Τ/κ δέκα σκάλες, στο Συριανοχώρι οι Ε/κ είχαν 4.746 και οι Τ/κ μηδέν, στο Καπούτι οι Ε/κ είχαν 13.385 σκάλες και οι Τ/κ οκτώ σκάλες, στην Αυλώνα οι Ε/κ είχαν 3.643 σκάλες και οι Τ/κ 37, στην Κατωκοπιά οι Ε/κ είχαν 6.434 σκάλες και οι Τ/κ 38 σκάλες. Στο Αργάκι οι Ε/κ είχαν 6.372 σκάλες και οι Τ/κ 210 σκάλες. Στο Μάσαρι οι Ε/κ είχαν 2.410 και οι Τ/κ τρεις σκάλες. Στη Φιλιά οι Ε/κ κατείχαν 9.601 σκάλες και οι Τ/κ 63 σκάλες. Στην Κυρά οι Ε/κ είχαν 4.810 και οι Τ/κ 648 και στην Πεντάγυια οι Ε/κ είχαν 2.271 σκάλες και οι Τ/κ 135 σκάλες.  Ενημερώνοντας τη Βουλή για το θέμα, εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε πως τον Μάιο του 2010 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου κατασκευάστηκε στην Τουρκία φράγμα χωρητικότητας 130.500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Παράλληλα, κατασκευάστηκε δεξαμενή εξισορρόπησης 10.000 κμν και από εκεί το νερό θα διοχετεύεται στον υποθαλάσσιο αγωγό, μήκους 80 χιλιομέτρων. Όπως ελέχθη, κατασκευάστηκε με πλαστικό υψηλής πυκνότητας. Το νερό θα φτάσει μέσω του αγωγού στην περιοχή Βαβυλάς στη Βασίλεια. Εκεί θα δημιουργηθεί αντλιοστάσιο και αγωγός τριών χιλιομέτρων μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το νερό στο φράγμα Πανάγρων χωρητικότητας 26,5 εκμ νερού. Από εκεί το νερό θα προωθείται σε διυλιστήριο στη Μύρτου. Ο ίδιος εκπρόσωπος των Αρχών ασφαλείας ανέφερε ότι το δίκτυο υδροδότησης θα εκτείνεται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων. Εξάλλου, θα αρδεύονται όχι μόνο περιοχές της Μόρφου αλλά και ο κάμπος της Μεσαορίας.  Στην υλοποίηση του έργου δεν συμμετέχουν μόνο τουρκικές εταιρείες, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, συμμετέχουν και εταιρείες από τη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ σε κάποιες μελέτες συμμετέχει και εταιρεία από τη Δανία.  Στόχος η πλήρης εξάρτηση  Όπως ελέχθη αρμοδίως, με δεδομένο ότι θα τοποθετηθεί και ηλεκτροφόρο σύρμα για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, τότε τα κατεχόμενα θα εξαρτώνται πλήρως από την Τουρκία, η οποία θα ασκεί έλεγχο και με αυτόν τον τρόπο. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα υπερβεί το €1,2 δισ.  Πάντως, ο αναπληρωτής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων υπέδειξε πως θα συνέφερε καλύτερα η κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης παρά η μεταφορά νερού από την Τουρκία, κάτι το οποίο δεικνύει και την προσπάθεια ελέγχου των κατεχομένων.  Η πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός ότι τα εγκαίνια του έργου προγραμματίστηκαν την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Εξάλλου, ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε αδιανόητο να υλοποιούνται τέτοια προκλητικά έργα και η Κυπριακή Δημοκρατία να συγκατανεύει στο άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας.

  Τέλος, ελέχθη πως στην υλοποίηση του έργου αντιδρούν και φορείς των Τουρκοκυπρίων.  Γράφει: Βάσος Βασιλείου

 • Λεμεσός: Ποινή φυλάκισης δύο μηνών επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού στον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό Ανδρέα Ιωάννου, τον οποίον είχε κρίνει ένοχο για το θάνατο του σκύλου του, τον οποίον στις 25 Δεκεμβρίου 2013 είχε δέσει στο πίσω μέρος του οχήματος του και τον έσερνε μέχρι που ξεψύχησε.  Όπως ανέφερε στην απόφαση του το Δικαστήριο, οι συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων ήταν απαράδεκτες και ο 66χρονος, που βρέθηκε ένοχος σε έξι κατηγορίες, δεν προβληματίστηκε ούτε αναστατώθηκε όταν είδε νεκρό το σκύλο του, αναφέροντας μάλιστα στον αστυνομικό που τον σταμάτησε «έννα ησυχάσουμε θέμα, ήντα πρόβλημα έσιεις;»  Η συμπεριφορά αυτή, συνεχίζει στην απόφαση του το δικαστήριο, είναι αδικαιολόγητη και καταδικαστέα και δεν συνάδει με τη μαρτυρία των μαρτύρων υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος αγαπούσε και φρόντιζε το σκύλο του.  Σημειώνεται ακόμη πως σκοπός της ποινής είναι η τιμωρία του δράστη, η αναμόρφωση του αλλά και η αποτροπή τόσο για τον ίδιο όσο και για άλλους επίδοξους δράστες από τη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.  Οι προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου έχουν εξεταστεί, προστίθεται, και έχουν ληφθεί υπόψη στον καθορισμό του ύψους της ποινής, ωστόσο οι συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων είναι ιδιαίτερα σκληρές και δεν επιτρέπουν στο δικαστήριο να αναστείλει την ποινή.  Αναφερόμενο στην ποινή της δίμηνης φυλάκισης, το δικαστήριο σημείωσε πως αυτή βασίστηκε στην κατηγορία 8, που είναι ο κεντρικός πυρήνας της υπόθεσης  και αφορά τον Περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμο, όπου η μέγιστη ποινή σε περίπτωση πρώτης καταδίκης είναι φυλάκιση μέχρι 12 μήνες ή χρηματική ποινή 1,700 ευρώ ή και τα δυο μαζί.  Ποινή φυλάκισης ενός μηνός επιβλήθηκε επίσης στον 66χρονο για την κατηγορία 1, σε σχέση με την αντίδραση κατά της σύλληψης του από αστυνομικούς που είχαν κληθεί στη σκηνή. Οι δυο ποινές συντρέχουν.  Το δικαστήριο δεν επέβαλε καμία ποινή στις κατηγορίες 7,10 και 11 αφού αυτές απορρέουν από τα γεγονότα της κατηγορίας 8, ούτε ποινή στην κατηγορία 3, αφού όπως ανέφερε, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα γεγονότα της κατηγορίας 1.  Στην αίθουσα το δικαστηρίου παρευρέθηκαν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, τα οποία εξέφρασαν τη δυσφορία τους από το μικρό χρονικό διάστημα της ποινής, ωστόσο όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, Κυριάκος Κυριάκου, με δεδομένη την υφιστάμενη νομοθεσία, η ποινή θεωρείται αποτρεπτική αλλά όχι ικανοποιητική.  Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, συνέχισε, θα κωδικοποιήσει τις θέσεις του και θα τις προωθήσει ώστε να γίνουν τροποποιήσεις στο Νόμο Περί Ευημερίας των Ζώων και να αυξηθούν οι ποινές, καθώς τα δικαστήρια δεν μπορούν να επιβάλουν μεγαλύτερες ποινές που να ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα.  Ωστόσο τόνισε πως η επιβολή ποινής φυλάκισης στη συγκεκριμένη υπόθεση κακοποίησης ζώου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις όποιες παρόμοιες υποθέσεις παρουσιαστούν στο μέλλον, αφού μέχρι σήμερα τα δικαστήρια περιορίζονταν στην επιβολή προστίμου ή φυλάκισης με αναστολή.  Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
 • Ρώμη: Σε χειρουργική επέμβαση υποβάλλεται, αυτή την ώρα, σε νοσοκομείο της Ρώμης, η μαθήτρια Γ' Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας Ημαθίας, η οποία το βράδυ της Τετάρτης, και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου όπου διέμενε, στη διάρκεια της εξαήμερης εκδρομής του σχολείου στην ιταλική πρωτεύουσα.  «Είναι σε κρίσιμη κατάσταση και αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Είναι το μόνο που γνωρίζουμε τώρα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου, Νίκος Κατσιανίδης.  Όπως διευκρίνισε, το ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ, μετά το δείπνο, όταν τα παιδιά ανέβηκαν στα δωμάτιά τους, στο ξενοδοχείο Cristoforo Colombo, προκειμένου να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους, ενόψει της προγραμματισμένης αναχώρησής τους σήμερα, Πέμπτη.  Οι γονείς της 17χρονης μετέβησαν στη Ρώμη, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά επιστρέφουν σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα.  «Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή είναι με τη μαθήτρια και τους γονείς της. Θα διερευνήσουμε στη συνέχεια, υπηρεσιακά, κάτω από ποιες συνθήκες συνέβη το ατύχημα, μιλώντας και με τους καθηγητές, που ήταν συνοδοί στην εκδρομή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Χρήστος Σκούπρας.  Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Λευκωσία: Πίσω από κλειστές πόρτες και με αδιαφανείς διαδικασίες, λήφθηκαν αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τη δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα. Συγκεκριμένα, στις 29 Οκτωβρίου 2014 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για την κατ’ αρχήν αξιοποίηση του συνολικού χώρου της Στέγης του Αγίου Χαραλάμπους (παλαιό Λεπροκομείο) στη Λάρνακα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για στέγαση του νέου Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, του Τμήματος Χημικών και Μηχανικών Υδρογονανθράκων και του Ωκεανογραφικού Κέντρου, καθώς και τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Λάρνακας.  Το όλο θέμα έχει πολλές παραδοξότητες, όπως αυτές προέκυψαν κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Μάλιστα, εμπλέκονται στο θέμα τουλάχιστον τέσσερα Υπουργεία τα οποία δεν ενημερώθηκαν προηγουμένως για τις διαδικασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη μόνο από το υπουργείο Υγείας. Άγνοια δήλωσαν για το θέμα εκπρόσωποι των υπουργείων Γεωργίας, Παιδείας και Εσωτερικών, οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη και την κατέθεσαν ενώπιον την Επιτροπής.

  Πρώτο, η όλη πρόταση υποβλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από το υπουργείο Υγείας, ως ιδιοκτήτης (!) της περιοχής, ενώ ιδιοκτήτης της γης είναι το Τμήμα Δασών και επομένως η όποια πρόταση θα έπρεπε να υποβληθεί από το υπουργείο Γεωργίας.  Δεύτερο, το υπουργείο Παιδείας δεν είχε καθόλου ενημέρωση για το θέμα πριν τη λήψη της απόφασης, ενώ βρισκόταν σε διαβούλευση με το ΤΕΠΑΚ για την ίδρυση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στη Λεμεσό.  Τρίτο, στο τραπέζι κατά τη χθεσινή συζήτηση έπεσε επίσης και πρόταση του Τμήματος Πολεοδομίας για μεταφορά των εν λόγω σχολών στο Τεχνολογικό Πάρκο που θα δημιουργηθεί στο Πεντάκωμο.  Τέταρτο, θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι η επιλογή χωροθέτησης των σχολών στην περιοχή των Αλυκών Λάρνακας εμπίπτει αποκλειστικά σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000, ενώ καλύπτεται και από τη Συνθήκη Ramsar ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας και επομένως για τα όποια έργα προγραμματίζεται να γίνουν θα πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων η Κομισιόν.

  Οι πιο πάνω αποκαλύψεις έγιναν μετά την εγγραφή του θέματος προς συζήτηση από τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη. Όπως είπε, το Κίνημα υποστηρίζει το όραμα του δημάρχου Λάρνακας να δει την εγκατάσταση πανεπιστημιακών σχολών στην πόλη του, πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι είναι έτοιμοι να εξετάσουν κάθε πρόταση, αλλά, συνέχισε, ως Οικολόγοι έχουμε υποχρέωση όπου επηρεάζεται περιοχή προστασίας της φύσης να μελετούμε την κάθε περίπτωση και να επεμβαίνουμε. Ο ίδιος έκανε λόγο για απόφαση πυροτέχνημα της κυβέρνησης, ώστε να κατευνάσει κάπως τις αντιδράσεις των Λαρνακέων εξαιτίας της παράνομης μετατροπής του λιμανιού της Λάρνακας σε βιομηχανικό.  Εκτός από τους Οικολόγους επιφυλάξεις ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή για να μην υλοποιηθεί η απόφαση για πανεπιστημιακές σχολές στη Λάρνακα αναφέρθηκε και το ΑΚΕΛ. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε την ελπίδα η συγκεκριμένη εξαγγελία που πήρε τη μορφή απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να μην αποτελεί ένα άκαιρο μετεκλογικό πυροτέχνημα, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του δημάρχου, που υπήρξε διαλαλητής της απόφασης, θα είναι τεράστιες καθώς η κοροϊδία προς τον λαό της Λάρνακας θα αποδειχθεί αφόρητη.  Την απόφαση της κυβέρνησης υποστήριξαν τόσο το ΔΗΣΥ όσο και το ΔΗΚΟ. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλλάς ανέφερε ότι η Λάρνακα έχει ανάγκη τη μεταφορά αυτών των ακαδημαϊκών σχολών στα διοικητικά και γεωγραφικά της όρια, εκφράζοντας ταυτόχρονα λύπη για το γεγονός, όπως είπε, ότι κάποιοι βουλευτές αντιμετωπίζουν το θέμα με εσωστρέφεια.

  Από πλευράς του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής υποστήριξε πως τα έργα πρόκειται να γίνουν σε μιαν υποβαθμισμένη περιοχή της Λάρνακας και όλοι πρέπει να το αντιμετωπίσουν το θέμα σφαιρικά ως εθνικό πάρκο με πανεπιστημιακές σχολές.  Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο που θα αναβαθμίσει τη Λάρνακα, ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει προηγουμένως να γίνουν όλες οι μελέτες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.  Λάρνακα: Προσφέρεται ο χώρους του λεπροκομείου  Προτεραιότητα στα πλαίσια των στρατηγικών σχεδιασμών της Λάρνακας αποτελεί η δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Λουρουτζιάτης. Πρόσθεσε πως το μέγεθος και τα φυσικά χαρακτηριστικά της πόλης μπορούν να φιλοξενήσουν μέρος της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας της χώρας, προσφέροντάς τους ιδανικές συνθήκες διαμονής, διακίνησης και ψυχαγωγίας. Όπως ανέφερε, ο χώρος του παλαιού λεπροκομείου, εδώ και δεκαετίες παραμένει περίκλειστος και υποβαθμισμένος, με αποτέλεσμα συχνά να μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο και σε καταφύγιο ναρκομανών. Σύμφωνα με τον κ. Λουρουτζιάτη οι προτεινόμενες χρήσεις αναμένεται να αναδείξουν και να ενδυναμώσουν τον χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής των Αλυκών σε αντίθεση με άλλες υφιστάμενες αναπτύξεις οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή, όπως ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων, το στρατόπεδο, η μονάδα αφαλάτωσης, οι εγκαταστάσεις πολιτικής άμυνας, οι κρατικές αποθήκες και οι αποθήκες Τμήματος Αλιείας.  Ξανά στο Υπουργικό μετά τις μελέτες  Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για στέγαση των πανεπιστημιακών σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου στον χώρο του παλιού λεπροκομείου αναφέρθηκαν εκπρόσωποι υπουργείων, πανεπιστημιακοί και της Νομικής Υπηρεσίας.  Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας ο Στέλιος Χριστοφίδης ανέφερε ότι η πρόταση δεν προήλθε από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Παιδείας δεν ήταν ενήμερο πριν τη λήψη της απόφασης.  Από πλευράς του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Ανδρέας Ιωάννου ανέφερε ότι μετά από αίτημα του Πανεπιστημίου Κύπρου είδε θετικά το όλο ζήτημα και αφού γίνουν όλες οι ενέργειες που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό, το υπουργείο θα υποβάλει εκ νέου πρόταση για τη λήψη τελικής έγκρισης.

  Ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου Άγης Ελισσαίος υποστήριξε ότι στην περιοχή υπάρχουν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του λεπροκομείου 2.300 τ.μ. και ανέφερε ότι για να καλυφθούν οι πανεπιστημιακές ανάγκες απαιτούνται 3.000 με 3.500 τ.μ. Από τις ίδιες Υπηρεσίες ο Βάσος Ολύμπιος ανέφερε ότι η επιλογή της θέσης έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας.  Από το Τμήμα Πολεοδομίας η Ελένη Ζουππουρή ανέφερε ότι δεν ήταν ενήμερο το Τμήμα. Πρόσθεσε ότι θέση του Τμήματος είναι να χωροθετηθούν οι σχολές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στο Πεντάκωμο.  Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι θα πρέπει να διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες από τη στιγμή που η προτεινόμενη περιοχή εμπίπτει εξολοκλήρου στις Αλυκές Λάρνακας που είναι προστατευόμενες.

  Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη γη είναι δασική από τη δεκαετία του 1940. Πρόσθεσε ότι λανθασμένα πήρε την πρόταση στο Υπουργικό το Υπουργείο Υγείας. Εξήγησε ότι η όλη διαδικασία πρέπει να έρθει στο Τμήμα Δασών που θα εξετάσει θέμα για διάθεση και εκμίσθωση της γης.

  Η δικηγόρος Μαρία Χατζηγεωργίου της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι με βάση τη νομοθεσία πρέπει να γίνει δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον και ακολούθως περιβαλλοντική μελέτη, έτσι ώστε αν αδειοδοτηθεί, να τεθούν οι κατάλληλοι όροι. Πρόσθεσε ότι απαιτείται έγκριση της Κομισιόν καλώντας όλους να μην εθελοτυφλούν σε θέματα περιβάλλοντος.  Πυρά από το ΤΕΠΑΚ  Ο καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, αντιπρύτανης του Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ότι η δημιουργία Τμήματος Μηχανικών Χημικών Μηχανικών αποφασίστηκε μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου και όχι του Υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας ότι την εν λόγω σχολή είχε ζητήσει και το ΤΕΠΑΚ.

  Ο Κρίστης Χρυσοστόμου, κοσμήτορας Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2013 υποβλήθηκε πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας για ίδρυση Τμήματος Χημικών Μηχανικών. Το υπουργείο απάντησε δύο μήνες αργότερα ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης η πρόταση δεν μπορούσε να εξεταστεί στο παρόν στάδιο.  Γράφει: Άγγελος Νικολάου


 • Λευκωσία: Μέγα θέμα εγείρεται σχετικά με φιλικούς διακανονισμούς του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ) με εργολάβους, στον βαθμό που ευσταθεί επιστολή μέλους του Δ.Σ. το οποίο υποστηρίζει πως το σώμα δεν ενέκρινε τους διακανονισμούς. Στην περίπτωση αυτή, εγείρεται το ερώτημα ποιος ενέκρινε την καταβολή χρημάτων στους εργολάβους και με ποια διαδικασία. Σχετική επιστολή-καταγγελία εστάλη στον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος έδωσε οδηγίες να ερευνηθεί η συγκεκριμένη πτυχή και οι πιθανές ευθύνες. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκαν και τα πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΣΑΛ.
  Στο μεταξύ, ο Γενικός Ελεγκτής με επιστολή του στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΣΑΛ διαπιστώνει κακοδιαχείριση στο συμβόλαιο GN 15/2006 και ενδεχομένως διασπάθιση δημοσίου χρήματος, που μεταφράζεται σε αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά περίπου €4 εκατ., στα οποία προφανώς περιλαμβάνονται και δικαιολογημένες πληρωμές. Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε από τα 5.837.400 λίρες σε 8.242.015 λίρες.
  Στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά και στον φιλικό διακανονισμό στον οποίον κατέληξε το ΣΑΛ με τον εργολάβο του συγκεκριμένου συμβολαίου και αναφέρεται ότι αυτός διεκδίκησε €3.021.542 ενώ ο μηχανικός του ΣΑΛ έκρινε δικαιολογημένη την καταβολή €126.948.
  Τελικά, και παρά την εισήγηση του μηχανικού του ΣΑΛ, το Συμβούλιο κατέληξε σε φιλικό διακανονισμό με τον εργολάβο, ως αποτέλεσμα του οποίου κατέληξαν να του καταβάλουν €486.951.
  Ο Ελεγκτής παρατηρεί, επίσης, πως «έχουν καταβληθεί στον εργολάβο £301.000 για εργασία τα Σαββατοκύριακα, κάτι το οποίο καταστρατηγεί τις πρόνοιες των τεχνικών προδιαγραφών».
  Παράλληλα, υποδεικνύεται πως στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού το ΣΑΛ δεν προέβαλε τις ανταπαιτήσεις του έναντι του εργολάβου, οι οποίες αφορούσαν την εισροή νερού στο αποχετευτικό δίκτυο που κατασκεύασε ο εργολάβος, την αμέλεια που επέδειξε ο εργολάβος να επιδιορθώσει πεζοδρόμια και τις καθιζήσεις που παρουσιάστηκαν στα αυλάκια του αποχετευτικού δικτύου κ.λπ. 
  Στην επιστολή του Ελεγκτή αναφέρεται επίσης πως προκύπτει ότι ο εργολάβος διόγκωσε με εξωπραγματικά ποσά την απαίτησή του, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ο τελικός φιλικός διακανονισμός είναι εις βάρος του. Ο Ελεγκτής θεωρεί ότι:  (α) ο εν λόγω διακανονισμός είναι ιδιαίτερα επαχθής για τον εργοδότη,

  (β) δεν φαίνεται να λήφθηκαν σοβαρά υπόψη οι θέσεις του μηχανικού,

  (γ) υποβαθμίστηκαν οι ανταπαιτήσεις του ΣΑΛ και,

  (δ) παραγνωρίστηκε το ενδεχόμενο εφαρμογής των προνοιών του Συμβολαίου για καταβολή αποζημιώσεων από τον εργολάβο προς τον εργοδότη για μη έγκαιρη αποπεράτωση του έργου.
  Επιπλέον, έχουν καταβληθεί στον εργολάβο άλλες £182.345,33 για επιπρόσθετες ασφαλτοστρώσεις, ποσό για το οποίο επίσης ζητά εξηγήσεις ο Ελεγκτής.
  Σχολιάζοντας το Πιστοποιητικό Τελικής Πληρωμής, ο Ελεγκτής διαπιστώνει πως «ο εργολάβος έχει αποζημιωθεί με το υπέρογκο ποσό των £881.639,10 (£694.351,11 για την Περιοχή 18 και £187.287,99 για την Περιοχή 19) που αφορούσαν οδηγίες εργοταξίου, αλλαγές, προσθήκες κ.λπ. 


   


  Ερωτήματα για κακοδιαχείρηση

   


  Εξάλλου, όσον αφορά το συμβόλαιο GN 10/2005, ο γενικός ελεγκτής αναφέρει, πως εκ πρώτης όψεως η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι ενδεχομένως να υπήρξε κακοδιαχείριση στο εν λόγω έργο και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ως εκ τούτου, ζητά εξηγήσεις και απαντήσεις προτού προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.
  Ο Ελεγκτής διαπιστώνει πως ο προϋπολογισμός του έργου εκτοξεύθηκε στα £3.612.305,31 (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και του συνολικού ποσού του Φιλικού Διακανονισμού), σε σχέση με το αρχικό ποσό του Συμβολαίου, που ήταν £3.077.000 (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).  Αναφέρεται επίσης, πως από επιστολή του ΣΑΛ προς την Ελεγκτική Υπηρεσία (ημερομηνίας 22/12/2014) διαπιστώνεται ότι έχει καταβληθεί στον εργολάβο ένα πολύ μεγάλο ποσό ύψους €3.310.767 (συν Φ.Π.Α.) για ασφαλτοστρώσεις.  Για το πιο πάνω ποσό, ο Ελεγκτής ζητά πλήρη και λεπτομερή ανάλυση, ενώ ζητά ενημέρωση και για τον τρόπο υπολογισμού του, όπως και για τη διαδικασία ανάθεσης που ακολουθήθηκε για την εκτέλεση των πιο πάνω εργασιών.
  Αναφερόμενος στο φιλικό διακανονισμό του συγκεκριμένου συμβολαίου, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει, ότι ο εργολάβος διεκδικούσε €1.019.745, ενώ ο μηχανικός του ΣΑΛ υπολόγισε ότι ο εργολάβος δικαιούτο €54.295. Το ΣΑΛ κατέληξε σε φιλικό διακανονισμό με τον εργολάβο καταβάλλοντάς του €264.833.


   


  Γράφει: Βάσος Βασιλείου

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Latest Content

 • 42,251 Businesses
 • 721 Destinations
 • 83,802 Photos
 • 46 Videos
 • 1,990 Reviews
 • 7,620 Geo-Tags
Learn How To Add Content